Синдром “Мало куре”

0

До пред некое време не ја разбирав потребата од покажување колку си моќен над другите иако си и ти еден обичен смртник како нив, не ја разбирав потребата од делување во група а не како индивидуа. Се се промени кога случајно кликнав на еден текст за Сигмунд Фројд и за тоа како се е поврзано со сексот.

Еурека, за се да ти било виновно малото куре што го имаат. Ете природата кај нив не била толку дарежлива па ги нагр(а)дила со мало куре. Тоа и не е толку проблем, колку што е проблем обидот да компензираат за должината со нивниот патриотизам. Еве, деновиве имаме две толпи, еднакво глупави, кои се мразат и планираат да се тепаат меѓу себе зашто другите биле од друга етничка заедница. Двете групи на луѓе, не можејќи сексуално да се задоволат, своите фрустрации ги лечат со тепање и насилство.

За ова, донекаде ги обвинувам и општо прифатените стандарди дека машкиот полов орган треба да биди голем. Мислам, да не беше битна големината, можеби овие луѓе немало да бидат исмејувани од своите партнерки и ќе беа сексуално задоволени па својата среќа ке ја канализираја на некој друг начин, наместо како сега, да се ослободуваат од своите фрустрации преку ќотек и наслиство.
Можеби тогаш на овие луѓе немаше да му биди страв да истапат како ииндивуи и да се размафтаат со својот полов орган и притоа да не бидат исмејувани заради должината.

Тоа е разликата меѓу оние што кога кажуваат нешто во истото време се идентификуваат со некаква група позади нив и оние што зборуваат од свое име.

Искрено, овој текст го почнав со намера да биди краток и да се задржам само на ова што досега го напишав ама некако почнаја во глава да надоаѓаат примери за покажувањето на моќ на одредени луѓе со кое се обидуваат да компензираат за нешто.

Старите велат “куче што лае, не каса”, па од таму, логички нели, оние што се фалат дека имаат моќ и дека се големи ебачи најверојатно е дека не се воопшто никакви ебачи па со фалбите се обидуваат да ја надополнат разликата во центиметри. Еве за пример ќе го земам еден познат новинар. За да не ви влијаам во одлуката да ли сум во право или не, нема да го спомнам неговото име туку само два пример каде самиот се фалеше дека бил голем ебач:

На учество на една емисија, еден младич го праша Новинаров колкава е должината на неговото куре. Пред младичот да излези на сцена и да го постави прашањето, на истата сцена пред очите на Новинаров пеела една млада и убава пеачка. Одговорот на новинаров беше: за такви како тебе 1 цм а за такви како таа пред тебе 25 центиметри.

Истиот тој новинар е познат дека многу мрази педери. Да се навратам малку на Фројд кој вели дека во коренот на секоја омраза има скриено нешто сексуално. Кога малку би се погледнала пошироката слика за Новинаров, многу лесно може да се забележи од каде доаѓа таа омраза. Новинаров, пред неколку години поминал 6 месеци во затвор. Е сега, затвор ко затвор, бањање групно, сапунчиња. Сами извлечете заклучок шо сакам да кажам, само не можам да откријм дали се работи за неостварена врска или пак за некаква насилна врска.

Знам дека претпоставивте кој е човекот за кој зборувам. Сами извлечете заклучок зошто има потреба од толку фалба за тоа колкав ебач или зошто би имал потреба да се фали со својата моќ зашто има другарчина шо се на власт.

Да не зборувам како овој новинар многу пати за многу жени им кажано дека биле небени и дека им фалел секс за да биле океј.

Не е само овој новинар таков шо се фали со својата сексуална ориентација и должината на своето куре. Имаме власт шо се фали со својата моќ. Сетете се на Бристол и сечењето на дрвјата во 3 часот и покажувањето на власта дека има големи мадиња и ќе сечи дрвја кога сака и никој нема да ја запри..

Имам уште многу вакви примери за пишување за фалби со својата сексуална ориентација, кој колкав ебач е или кој колкави мадиња има ама тоа ке значи подолг текст а јас немам потреба со должината на текстовите да компензирам за ништо. 🙂

Advertisements

Why The Party will win the elections once again

2

Macedonia will hold early parliamentary election in three weeks time. So far, I have not expressed my opinion and thoughts on this matter. I believe that people who will read this article are perfectly aware of the real reason for this election and that they are not surprised by the fact that the election will take place this year.

Regardless of the opinion polls that are published on a daily basis or the programs and meetings of every party, I am sure that The Party will win again. I am not sure about the number of MPs seats that they would win, but I am positive that they will form the new government.
Here’s why.

1. People in Macedonia pay absolutely no attention to their rights. They don’t care about the abortion law, the restrictions on alcohol sales after 7 PM, the media law, the law on civil liability for insult and defamation, and a whole bunch of other laws that limit their rights and freedom of speech.

2. Life in Macedonia is still good. In other words, those who work in the dominant public sector get their salaries on time. The same can be said about senior citizens and their pensions. The subsidies are also paid without any delays. The majority of citizens in Macedonia get their salaries regularly, so it’s only natural that they will vote for The Party again; After all, The Party is generous towards various groups of citizens.

Since 2006, The Party has been using smart (a least for them ) politics. It has created many groups of citizens that are dependent on the state. The party is winning the votes of the people in 3 ways:

The most popular way of winning votes is by means of nationalism. Since 2006, the members of The Party have been declaring themselves patriots and people who are always ready to protect Macedonia and all things Macedonian. They have made countless claims that Macedonia will not change its name, even if it’s just to irritate all Greeks, Bulgarians, and every other “enemy” of the country. You may find me strange, but I believe that The Party wins a tiny percentage of votes by expressing nationalistic views.

Another way of winning votes is by employing people in state companies. According to the EU, the administration should not consist of over 90.000 employees. And yet, Macedonia has approximately 200.000 employees in this sector. Simply put, The Party has employed too many people in the administration, as well as the state companies, winning many votes in the process. Additionally, The Party doesn’t have to threaten any of these employees with expulsion in case they don’t vote for it; Each and every single one of them knows that if another party wins the election, they will lose their job. Hence, the employees in the administration will vote for The Party. It’s like they feel indebted to The Party, and they feel that if they pay their debts, they will keep their friends… and job.
The same can be said about public enterprises. It’s an open secret that they are dealing with the issue of overemployment and it’s the main reason for their debts. The Party is aware of the issue, but it doesn’t consider it a problem. A clear example of this is the employment of over 1600 people in “Makedonski Shumi”, (not) by random choice. After the whole charade was over, The Party decided to grant “Makedonski Shumi” debt relief of 40 million Euros.

The third way, and probably the most efficient of the three, is by making people feel as if they owe everything they have to The Party. The Party has successfully achieved this effect by increasing welfare, providing subsidies and increasing the benefits and pensions for senior citizens. As a result, farmers think that the subsidies are actually paid with money from The Party and they get the impression that The Party is acting in a humane manner. The same opinion is shared among seniors and those eligible for welfare. What these people fail to realize is that the money comes directly from the pockets of every citizen of the Republic of Macedonia.

How did The Party get so much money, in order to create the aforementioned groups of citizens?

The answer can be summed up in one word: Credit.
During its 8-year rule, The Party has succeeded in making Macedonia owe millions and millions of Euros. Just this morning, I read that Macedonia had a gross external debt of 2.2 billion dollars back in 2006. Last year, that same debt was 5.1 billion dollars (source: emagazin.mk).

The Party can make Macedonia owe even more money and that’s one of the reasons why the majority of citizens still have a decent life. The salaries in the public sector, the pensions for the seniors, as well as the subsidies for the farmers are never late. The same is true when it comes to paying mothers who give birth to a third child, or providing people with welfare. There are no delays. To conclude, these are the groups of citizens that provide The Party with most of the votes.
One can’t deny the fact that the population of the Republic of Macedonia is politically and financially uneducated. Macedonian people don’t know anything about The Party’s dirty tricks that serve to make its members richer. The Party’s propaganda is obviously bearing fruit, as the citizens have been taught to remain silent and not raise their voice against the activities that occur within The Party. People are not aware that one day, everyone in Macedonia will be forced to pay the consequences and save as much money as possible, due to The Party’s “humane” character. The population has no idea that it has been stripped of many basic rights during these last 8 years.

The people of Macedonia are ignorant, whereas The Party knows how to take full advantage of it, making its victory a safe bet. And And while the partys victory has already been secured, what awaits us is a future that can be described as insecure.

Зошто Партијата повторно ќе победи (2): Медиуми

2

Во првиот дел од текстот за Партијата пишував за тоа како Партијата ги освојува симпатиите на луѓето преку зголемување на плати во државната администрација, зголемување на пензии, вработувања во државна администрација и слично.  Сите тие зголемувања на плати, пензии  и нови вработувања се дополнителен товар за и онака кревката македонска економија, па Партијата на власт мора да се задолжува речиси секој месец за државата да ги исплати сите плати и пензии.

Ваквото недомаќинско работење, секако не би поминало така лесно ако новинарите прашуваја од каде доаѓаат парите за платите за администрацијата и покачувањата на пензиите,  колку вработени брои јавната администрација , колку чинат владините реклами и слично..

Во случајот со Македонија, тоа не се случи. Ретки беа новинарите што на почетокот на владеењето на Партијата што прашуваја што се случува со државните пари а како што поминуваше времето таквите новинари стануваја се помалку и помалку.

Зошто?

Како и со примерот со администрацијата, пензионерите и земјоделците, за кои пишував во првиот дел, Партијата многу ретко користи закани за да се запрат критиките упатени кон неа. Напротив, Партијата добива контрола над сопствениците на телевизиите, весниците и веб порталите со тоа што владините реклами ќе бидат дел од нивните медиуми и нивните фирми ќе добиваат тендери во замена за нивниот молк.

Денес официјално започна кампањата за парламентарните избори  и политички партии не губеа време за да започнат со реклами. Таков е случајот и со Партијата. На првиот ден од кампањата, Партија, објави отчет за сработеното во трите дневни весници: Утрински, Дневник и Вест, дел од МПМ (Медиа Принт Македонија) во сопственост на Срѓан Керим, познат на јавноста за случајот со шишето со 750 000 евра.

Накратко, а повеќе тука може да прочитате,  на првиот ден од кампањата Партијата потроши 20 350 евра од кои: Утрински доби 6700 евра, Вест 6800 а Дневник 6850 евра.

Истражував малку и за онлајн медиумите и го дознав следното:

Порталот Република.мк има два банери на Партијата и според доставениот ценовник до ДИК (Државна изборна Комисија), Партијата плаќа 1000 евра неделно за двата банери. Сопственикот на овој портал, како и на истоимениот неделник, не е познат. Според базата на податоци за онлјан медиумите, Медиа Педиа, сопственик е фирмата Иресине Лимитед регистрирана во Белизе.

Слична е состојбата и со порталот Курир.мк, кој исто така е познат како провладин медиум. Сопственик е Ацо Мислајловски, брат на Владо Мисајловски, државен секретар во МНР.  На порталот има 2 банери на Партијата а цената за изнајмување е непозната зашто не е јавно објавено колку чини просторот за изнајмување.

Според Медиа Педиа, непознат е сопственикот и на порталот Нетпрес.ком.мк каде како и во случајот со другите медиуми, има 2 банери на Партијата.

Александар Спасовски – Сарма, новинар во Сител телевизија, се јавува како сопственик на порталот Максим.мк. Цени за изнајмување на простор за банери нема јавно објавено но упатив барање до Сарма на неговиот твитер профил па штом добијам некаков документ, ќе го објавам тука. Сарма исто така е заменик уредник на порталот Прес24 каде сопственик е неговата жена, Славица Арсовска Спасовска. На двата портали во сопственост на Александар и Славица Спасовски има по двата банери на Партијата. за цената за изнајмување, на порталот Прес24 пишува дека е во директен договор со купувачот на просторот што мене лично ми е многу интересно.

Додека броев кој портал колку  банери на Партијата има, нешто чудно ми падна во очи. Банери на министерства со отчет додека собранието е распуштено и кампањата за нов парламентарен состав е во тек. Банер на Министерството за труд и социјална политика има на порталот Прес24 а на порталот Курир.мк има банер на министерството за образование и наука.

Порталот телеграф.мк во сопственост на Срѓан Керим, Орце Камчев и Веселин Јевросимовиќ, неделно добива по 400 евра за двата банери на порталот, според ценовникот доставен до ДИК.

Сите овие портали и весници кои имаат владини реклами како и реклами на партијата.  никогаш не кажале ниту еден лош збор за неа. Никогаш, дури ниту еднаш но за разлика од Партијата, опозициската Партија редовно е напаѓана и криткувана. Оваа слика е одличен пример за тоа.

 

Весници, телевизии и веб портали. Сопственици оставени на милост и немилост на Партијата. Тоа е состојбата со македонското новинарство, па затоа не ме чуди 123то место за слобода на медиумите. Верувам дека можиме да одиме подолу на листата.

 

Зошто Партијата повторно ќе победи?

4

За 3 и пол недели се  пред времените парламентарни избори. Досега, од нивното распишување, се воздржував од било какви коментари и мои мислења. Луѓето до кои ќе стигни овој текст, барем повеќето верувам дека ја знаат играта што се одигра и верувам дека очекуваја да се случат избори на почетокот на 2014та.

Без разлика на тоа какви анкети се објавуваат,  кој колку луѓе има на митинзи и кој какви програми има, верувам дека Партијата повторно ќе победи на изборите. Колку пратеници би освоиле не знам, не можам ни да нагаѓам но знам дека ке ја формираат следната влада.

Еве зошто.

1. People don’t give a fuck about rights. Или во превод, луѓето во Македонија ги боли пенисот за правата. Луѓето не го перцепираат законот за абортус, забараната за продажба на пиво после 7, законот за медиуми, законот за  одговорност од клевети и навреди и уште еден куп такви закони за нарушување на нивните права и слободи.

2. Во Македонија сеуште се живее добро. Или во превод не доцнат плати во државниот доминантен сектор, не доцнат пензии и се исплаќаат субвенции. Голем дел од населението добива редовно пари па ќе си гласа за Партијата пошо Партијата дава на разни категории на граѓани.

Партијата од 2006 па наваму водат една, за нив, паметна политика. Направија што е можно повеќе категории на граѓани да се зависни од држвата. Партијата ги освојува симпатиите кај луѓето на три начини:

Првата и најпозната е национализмот. Од 2006 до сега се претставуваат како патриоти кои секогаш ке го чуваат Македонското и Македонија, дека име нема да сменат и секогаш ќе постои Македонија за инает на сите грци, бугари, четници, усташи, учку мучки и слично… Колку и да ви звучам чудно, сметам дека Партијата освојува многу мал процент на гласови со ова како примарна причина зошто луѓето гласаат за нив.

Вториот начин за освојување гласови, Партијата го прави со вработување во државните фирми. Администрацијата, која според Европската унија треба да брои окулу 80-90 000 вработени, денес, се претпоставува дека е окулу 200 илјади. Вработија и превработија многу луѓе во администрација и државните фирми со што си обезбедија многу гласови.  Партијата дури не ни мора да се заканува со бркање од работа ако некој од административците не гласа за нив. Секој барем малку нормален од тие што се вработиле преку Партијата знае дека ако победат другите, тој ќе лета од работа и зато ќе си гласа за нив. Чиста сметка долга љубов.

Истото се случува и во државните претпријатија. Јавна тајна е дека таму превработеноста е сериозен проблем и дека тоа е најголемата причина за долговите на тие фирми. Партијата тоа го знае но не претставува проблем за нив. Многу добар пример за ова се Македонски шуми и лотаријата со работни места. Откако се направи убав циркус и се вработија 1600 луѓе по (не)случаен избор, Партијата реши да опрости 40 милиони евра долг на претпријатието кон државата.

Третиот начин а можи и најефикасниот е тоа што Партијата водеше политика со која направи луѓето да мислат дека тоа што го имаат го должат на Партијата. Тоа го напраја успешно со зголемување на пензиите, исплаќање субвенции, зголемување социјална помош, бенефиции за пензионерите и слично. Партијата успеа да му наметни мислење на земјоделците дека субвенциите што ги земаат се  од џебот на Партијата и таа е хумана а не од џебот на граѓаните, Успеа истото да го наметни и кај пензионерите и кај социјалците.

Од каде Партијата наоѓаше толку пари за да стави под “своја” капа многу категории на граѓани?

Кредити. Партијата, во овие 8 години на владеење успешно ги задолжи граѓаните за многу многу евра.  Утрово на порталот емагазин.мк кој користи податоци од весникот Вест, прочитав дека бруто надворешниот долг на Македонија во 2006та изнесувал 2,2 милијарди евра а во 2013 е  5,1 милијарди евра.

Партијата сеуште има можност од каде да ги задолжува граѓаните  и затоа сеуште се живее добро, барем за поголемиот дел од граѓаните.  Нема доцнење на плати во државниот сектор, нема доцнење на пензии, нема доцнење на субвенции, нема доцнење на додатоци за трето и четврто дете и куп други видови на социјална помош. Сеуште нема доцнење. Ова се категориите што го формираат мнозинството.

Факт е дека народот во Македонија е политички и економски необразован. Народот не знае со какви валкани финти се служи партијата за да се збогатуваат нејзините членови. Партијата успеа во пропагандата и ги научи граѓаните да се тивки, мирни и да не гледаат што прави врвот на Партијата. Народот не знае дека сета оваа “хуманост ” на Партијата со сите тие зголемувања на плати, пензии и субвенции за скоро време ќе му се удри од глава и ќе дојди време на големо штедење на сите страни. Народот не знае дека во овие 8 години партијата му скрати многу права и слободи.

Заради незнаењето на народот и знаењето на Партијата да го искористи тоа, победата им е сигурна. Нив им е сигурна победата, нас ни е несигурна иднината.

Марула

0

Си идам така накај дома од факултет и излегвам од продавница со кеси со сок, кисела вода и леб и ми приоѓа еден тип со чаша алкохол и цигара во рака и ми вика:
– Дечко, дали знаеш дека марулата е штетна за здравјето?
-Знаеш, цел живот чекав некој со цигара и алкохол во рака да ми кажува колку марулата е штетна.
– Озбилно ти викам, штетна е.
-Да де..
Се насмеавме и двајцата и продолжи да ми кажува:
– Пошо ми изгледаш ко фин дечко ке ти кажам една тајна како да напрајш марулата да не е штетна.
– Е ај кажи де.
– Со ракија. Знаеш, ракијата е алкохол и ако пиеш ракија дури јадиш марула, немаш гајле пошо алкохолот те дезинфицира од внатре и го уништува тоа штетното во марулата.
– Од кај го знајш ова?
– Не го зборвам јас ова така. Ова научници од Неготино го имаат потврдено. Викаат: марула само со ракија, никако поинаку..
-Ова не сум го знаел. Фала за информацијата.
-ништо, нема проблем.
– Ај ке се видиме друг пат..

Ете човек учи додека е жив..

Love is like a gravity, all you need is a little push

0

Таа: “еј празен шанк. Супер. Ќе можам да си пијам на раат.”
Дечко, една вотка.
“Еј види го дечконо на другата страна од шанкот. Сладок е. Зошто бе мене не ми се пуштаат такви како него?”
* ја пие вотката на екс *
– шанкер, дај уште една вотка.
*****************************
Тој. ” уште една вечер на шанк. Сам. Па шо, сам ке си пијам”
– шанкер, еден коњак.
“Убљј жени низ град а уште поубај на шанк. Види ја онаа на шанк колку е убава а сама. Сигурно го чека дечкото. Зошто мене ниедна толку убаа не ми се пушта?”
*го пие коњакот на екс”
– дај уште еден коњак.
*************************
Шанкерот: “уште една вечер на работа. У пичку матер а колку сакам да си одам дома.
– да, повелете?
– венаш ке ви ја донесам вотка.
– повелете.?
– коњакот стига венаш.
” од арно не се пие сам на шанк. ”
– повелете уште една вотка.
– повелете коњакот.
“Види ги. Се гледаат и тоа е тоа. А пијат пошо се сами”
– господине, се извинувам ама напрајв грешка. Вашите коњаци и вотките на девојката ги ставив на иста сметка. Ако можи да ги платите заедно, ако не е проблем. Сметката е кај девојката.
“Заедно платија и заедно излегоја.
Ете, love is like a gravity, all you need is a little push “

Ќе ме снема, кога тогаш…

0

– јас сум тука секогаш за тебе.
– знам.
– не го заслужуваш тоа.
– и тоа знам.
-И сега?
– не знам.
– што ке правиме?
– пак не знам. Не знам каде сум и што правам.
– зошто?
– сакам ама не можам да ти признаам. 
– нема потреба.
Знаеш, не заслужи да те сакам. Не заслужи ништо од тоа што го доби од мене. Не заслужив ништо од тоа што го добив од тебе. Заслужив повеќе ама јбг, таков е животот. Сите ние машките сме ѓубриња и заслужуваме нели? Да, знам шо ке кажиш. Продолжи да молчиш…
Ваљда и јас сум го заслужил тоа што го добивам од тебе. Некогаш и во некој претходен живот мора да сум напрајл некоја голема глупост.
– не си ти крив.
– јас сум крив. Наивен сум и ти тоа го користиш. Ако. Ама да знаеш еден ден ке ме снема. Без предупредување. Ке заминам во индија. Или јамајка. Или во пичку симајчина. Ќе купам 5 кокошки и ќе садам марихуана. Знам дека ке ме побараш еден ден. Знам дека еден ден ти ќе заминиш далеку од овој проклет град кој тебе ти носи лоши спомени.
– не сакам да те изгубам.
– не сакаш ни да ме имаш. 
Пред да ме снема од тука и од твојот живот, ќе ти испеам една песна. Ќе ти донесам 10 луѓе пред куќа доинструменти и ќе ти ја испеам i am your late night evening prostitute на цел глас. Нека ме слушни мајкати. Нека ме слушнат сите комшии. И полиција нека дојди ако сака…