Изгубени генерации


Колективното општествено лудило е најголем непријател на интелегенцијата.

Стремежот за себе-подобрување на младите е голем уште на најрана возраст. Родителите и професорите, оние кое треба да бидат наши ментори и да не научат како да успееме во живот за жал, барем повеќето од нив, се жртви на изгубените генерации. Генерации родени на крајот на Југославија, израстени во времиња на војни, разделби, и барут. Генерации кои не беа сеуште не можеа да размислуваат зрело ја осетија војната на своја кожа. Вистински изгубени генерации.

Ние, 20 години потоа, не сме нешто поарни. И ние сме дел од новата изгубена генерација. Нашиот проблем не е војната иако национализмот и шовинизмот се чувствуваат во воздухот. Нашиот проблем е медиумската пропаганда и труењето на народот со содржини кои се навреда за интелектот на народот. Најчесто, ако не и секогаш, најманипулативните програми се и најевтините. Така е и во нашиот случај.

Македонскиот телевизиски простор е преплавен, буквално, од ѓубрето наречено Турски серии. Немам никаков проблем со тоа дека сериите доаѓаат од турција. истото би го зборувал и да доаѓаат и од САД,Германија или било каде во светот.

Ако една лага се повторува 100 пати, тогаш таа станува вистина. Стратегија користена од уредниците на македонските телевизии што се однесува до програмата која ја пуштаат во етер. Доколку се анализира еден 24 часовен термин на 2 најголеми македонски национални телевизии, може лесно да се забележи дека изболуваат со програма произведена во Турција или пак во Индија. Внимателно одбраниот термин на уредниците уште повеќе ја зголемува штетата и опсегот на населението врз кое директно влијае таа пропаганда.

Стануваш попаметен само кога играш со паметен противник. Овде, во овој случај со турските серии е обратно. Приказните кои се пренесуваат на јавноста се прости и глупави до таа мера што не ти треба воопшто да размислуваш, да претпоставуваш за тоа како ке се одвива приказната понатаму. За ликовите и нивната глума воопшто не треба да се разговара зашто е очајна што допринесува до зголемување на ефектот на оглупување на оние што ја следат таа програма.

недостатокот, барем на македонските телвизии, од квалитетна програма е она што ги принудува, прво постарите а потоа и помладите да ги лседаат овие серии.

Во такво општество каде очајно лошите турски и индиски серии зафаќаат по повеќе од 5-6 часа во денот и е речиси невозможно да се одбегнат доаѓаме до она што јас го нарекувам колективна глупавост, каде ликовите и настаните од тие серии се главни теми секаде, дури и во школо, на кафе, во автобус.Буквално секаде окулу нас. Народот како да ги заборава сите други важни работи окулу него и само ја чека следната епизода од најгледаната, најпопуларната, најдобрата ( чудо: сите турски серии досега ги имаја овие епитети) серија во Турција и на балканот.

Она што навистина е страшно е тоа што младите не се имуни на ова. Денес младината во Македонија заборава кои се Толстој, Достоевски, Хемингвеј. Заборава на Тесла, Максвел,Ајнштај. Забораваат на одличната музика на Марли, хендрикс, Ролинг Стоунс,Битлси.

Едноставно забораваат да размислуваат. Го забораваат она најважното за кое се создадени: да живеат, да креираат, да размислуваат критички на нештата. Забораваат да го користат мозокот и не ја сфаќаат неговата моќ.

Затоа сега се јавуваат и на површина излегуваат сите проблеми на општеството, национализмот и омразата.

Држава со младина со заробени и затворени умови нема потреба да се грижи за својата иднина, зашто ја нема.

Зеница.мк 05.03.2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s