Вратете ми ја слободата!

0

Кога ја напишав последната колумна, меѓу сите тие шерувања и коментари, пофалби и навреди(имаше и такви за жал), добив една интересна критика.

Критиката беше дека ние го креираме општеството.

Иако на прв поглед изгледа точно сепак не е. Општеството е креирано од луѓето. Луѓе кои се премногу исплашени да побегнат кон нешто ново, да направата нешто различно, да побегнат од зацртаниот тек на нивните животи. Луѓето стануваат роботи со загубени погледи, тажни насмевки и наведнати глави изгубени во сивилото на бетонот, каменот и бронѕата.

Стравот всаден во срцата на луѓето, стравот од непознатото, создаде мачно,празно на моменти и сиво општество кое прерасна во еден огромен џин кој се храни со нашите сеќавања. Ги нагризува нашите спомени и ги фрла настрана. Станавме робови на општеството кое го создадовме. Кое го создадовме за не уништи. Да уништи се шо е добро во нас.

Наместо општеството да ни служи како платформа за напредок и слобода ни стана мачилиште.
Мачилиште без никаква слобода. Без слобода да запалиш цигара, да пиеш пиво на улица, луѓето да не те гледаат чудно ако си облечен поинаку, ако носиш различна капа од нив или различни наочари.

Сакам да ми ја вратите слободата!!

Сакам да живеам во слободно општество кај шо луѓето ке ја ценат креативноста и занењето, кај шо нема да се плашам дека ке завршам во станица секогаш кога ке облечам маица со Боб Марли или ке носам раста капа. Сакам да живеам во општество кај шо ке можам да го учам тоа што го сакам, кај шо ке можам да се прошетам каде сакам без разлика на чија “страна” од Вардар се наоѓа тоа.

Прекините да не учите да живееме во страв дека Шиптарите ке ја земеле државата и дека Каурите били глупи идиоти. За мене сите тие поделби на шиптари и каури се глупи ко кур. Сите тие поделби нема да во однесат никаде. Само ке ве затворат во себе. Ке станите празни без емоции. Во вас ке царува стравот.

Стравот е најмоќното оружје. Пострашно и од сите нуклеарни оружја што се чуваат во подрумите на воените бази ширум светот.

Фала ви што не научивте нас младите да се плашиме. Тоа е доказ дека ке имаме “светла иднина”.

Животот на еден електраш by Google Translate

0

See also the lanes internet web-like all students boast that their university was the best, had fun so on. And almost everywhere I hear that the electron has attended many, that elektrashite was such or such. Well it is not. Let me pretsavam the life of a plant.

For elektrashite valid one: that they do not have sex and bad boyfriends.
Error. Sex in elektrashite is versatile and quite often. It is available in many colors, sizes and shapes.

Integral have sex – That’s when a woman thinks you’re in a shvalerkata shvalerkata think you’re home and you’re reading room ustvari and solve integrals.

After you have called the sex equation. It’s a day when the reading room solve equations of mathematical induction with two unknown elektrashki.
Sex occurs in the following form: Theory of Relativity – When an orgasm when you finally manage to solve one task in physics with no assistance. Is that your sex!

Then have sex and programming – When writing and writing lines and lines of code not checking that you have error when play finally to compile your task without error. Experiencing repeated orgasms in a row.

Besides sex Electro has pretty nice girls. No Mocking the side really has very beautiful girls who can split into several groups: girls with mustaches, girls bet big mustache and mustache wearing girl with him.

Complete Electro is not difficult. The most difficult will be the first 4 years and when you fail to overwrite the second petition is easier.

There’s another stereotype that is wrong. Elektrashite not know how to have fun.
For me as a plant we are most fun people in the world. Well you know what fun it is to solve a task Kirchhof law and finally it turn out correct? Do you know normally you hear elektrashi.Chesto and Elektrashite were too busy and did not protrude. Yet another thing that is wrong. Elektrashite izlgevuvaat each vecher.Najchesto are coming out in the reading room of the faculty and sometimes the reading room of the other faculties.

There have been several unconfirmed cases when Elektrashi were observed in the cafe. Witnesses say they were recognized to be Elektrashi in that there were quite scripts, notebooks and calculators on the table with sedele.Isto also another important feature to recognize was that spoke a strange language incomprehensible to others.

Important information: If you notice these people in your environment immediately call our newsroom as it may be the first documented case of a plant out of its natural environment or outside of a library.

To be brief, Elektrashkiot life is very interesting. Sex and fun in bezprekin 24/7 a week.

PS If you ever stop by the Electrical and view Elektrashite as nekoaj work in classroom is important to know that you do not want to be observed by strangers persons.For your own good avoid them because they can see you and attack you to fly integrals, equations and Electrical laws which are deadly and there is no anti-venom.

Author: Rubin Jovanovski

Part 2 will follow only spend kolokviumskata weeks ..

Мамето и го ЕБАВМЕ на Македонија!!

0

Јас со детска невиност и моќ
ти во кома од отрови и магли.
Груба игра, немам адут
имам среќа, немам пари.
Ти си скапа

се глумиш слатка и сјајна.

 

Никогаш не сум анализирал нечии стихови ама слушајќи ја песнава со чашка рум и запалена цигара што ми чади во лице се препознав во стихофиве и едноставно, морав да ги споделам, иако знам дека сте ги слушнале па нема да ви откријам топла вода. Поточно го препознав нашето општество, она што директно и индиректно влијае на нас.

Ние, невини како деца кои штотуку почнале да го осознаваат светот окулу нас во одсуство на креативност, бевме соочени со напад на кичот и шундот. Бевме нападнати од купишта камења и бронѕа на плоштадот. Камења и бронѕа која позеленува и станува симбол на мочуриштето што се создава во нас како се повеќе и повеќе сфаќаме дека можевме да го спречиме тоа, дека можевме да се избориме за нешто поубаво, по футиристично и по визионерски. Знаевме дека можевме да избереме погледн кон иднината, која колку и да не плаши бидејќи е непозната е сепак подобра од минатото кој знаеме што создаде.

Бевме нападнати и од сериите кои за нас живот значат сега. Ги избравме нив за да не одгледаат нас, да ги одледуваат идните генерации, да ги релаксираат постарите. Паднавме на ефтината пропаганда. Па да му ебам мајката, како можевме? како дозволивме? 

Паднавме во кома на нивната груба игра со отрови за да не уништат. Да ни ја уништат мислата за нас, да ни ја уништат креативноста, да ни докажат дека не треба да се грижиме за нас и дека ТИЕ се секогаш тука за нас. Се принудивме себеси за да сфатиме дека тие знаат шо ни треба нас а не ние самите.

Успеаја се направат. Успеаја да создадат гладна нација која тивко е хранета со евтин национализам. Омраза за доручек, рушек и вечера. И неколку пати ужинка помеѓу оброци. Пропратено со национализам како пијалак, а десертот се знае: национализам со цреша на врвот. А парите? заборавивме да прашаме каде се НАШИТЕ пари? во чиј џеб?

Слободата е скапа а изгледа слатка и сјајна. Тешко се заработува ама уште потешко се задржува. А ние одамна почнавме да ја губиме. Лека полека. Кога ке се појавеше барем мала искра дека некој се бори таа слобода да живеенекаде, барем малку, “вишата сила” ке го наградеше со сообраќајка или нешто така.

ЗА МАКЕДОНИЈА!!! 

мамето и го ЕБАВМЕ на Македонија!!

П.С. простете за глупите и неповрзани мисли ама морав некаде да го истурам гневот, алкохолот што врие во мене и цигарата што ми чади во очи..