14 карактеристики на фашистичкото општество


Д-р Лоренс Брит ги прочувал фашистичките режими на Хитлер (Германија), Мусолини (Италија), Франко (Шпанија), Сухарто (Индонезија) и неколку Јужно Американски фашистички режими. Брит пронашол 14 карактеристики кои го дефинираат фашистичкото општество.

1. Моќен и континуиран национализам – Фашистичките режими тежнеат кон тоа константно да се користат патриотски слогани, симболи, песни и други патриотски “реквизити”. Во таквите општества често може да се забележи симболот на знамето како детаљ на алишта и на разни јавни места.

2. Свесно откажување од човековите права – луѓето во фашистичките режими во константниот страв од непријателите и потребата за безбедност сметаат дека човековите права може да бидат игнорирани во одредени случаи.Во фашистичките режими луѓето само ја завртуваат главата на другата страна или пак оправдуваат тортура,егзекуции,убиства,долги затворски казни врз политички неистомисленици и слично…

3. Јавно посочување на непријателите и предавниците – во име на каузата за која се борат лидерите во тоа фашистичко општество секогаш се посочуваат непријателите или предавниците на таа кауза. Најчесто тие се идентификувани како либерали, комунисти, социјалисти, терористи, некое расно или етничко малцинство и друго..

4. Супериорност на армијата – иако во општеството постојат други поприоритетни граѓански проблеми, на армијата и се дадени непропорционален дел од средствата, повеќе од колку што е потребно а останатите проблеми се занемарени. Војската и војниците се претставени како највисока форма на чест и покажување чест кон татковината.

5. Неконтролиран сексизам – владите во фашистичките држави тежнеат кон тоа да бидат составени само од мажи. Под фашистичките режими, традиционалните улоги во општеството се поизразени. Разводите, абортусот и хомосексуалноста се строго забранети и владата се поставува како чувар на семејните вредности.

6. Контрола над медиумите за масовно информирање – во некои случаи медиумите се директно контролирани од владите, но најчесто во поголем број медиумите се индректно контролирани од владините регулативи. Цензурата во ваквите фашистички општества е честа, а е особено изразена во воени времиња и вондредни состојби.

7. Обсесија со националната безбедност – стравот во фашистичките општества се користи како многу силно оружје за контрола врз широките народни маси.

8. Религијата и владеењето се испреплетени – владите во фашистичките општества ја користат најбројната религија во државата како средство за манипулација врз граѓаните. Религиската терминологија е честа во говорите на фашистичките лидери и се користи за цели кои најчесто се дијаметрално поставени од учењата на религијата во споредба со политичките акции и ставовите на владата

9. Корпоративната моќ е заштитена – идустриска и бизнис аристократија во една фашистичка држава се најчесто оние што ги поставиле на власт тие фашистички лидери, создавајќи си себеси повеќекратни придобивки и пријателства со владеачката елита.

10. Работничката класа е обезправена – бидејќи синдикатите се единствената закана за фашистичките влади, тие се или забранети или на чело на тие синдикати се поставени фашистички лидери кои ги бранат ставовите на владите а не на работниците.

11. Презир кон интелектуалци и уметности – Фашистичките влади се трудат да промовираат и толерираат отворена омраза кон високото образование и академииите. Не е чудно професори и други академици да бидат цензурирани или дури и уапсени. Слободата на говор во уметноста е исто така забранета.

12. Обсесија со криминал и казнување – во фашистичките режими на полицијата и е дадена скоро неограничена моќ да се грижи за почитувањето на законите. Луѓето во тие режими често не ја забележуваат полициската бруталност и ги забораваат човековите права во име на патриотизмот. Често се случува да постои национална полиција со неограничена моќ во фашистичките општества.

13. Неконтролираните “протекции” и корупција – Фашистичките режими речиси секогаш се владееени од група на пријатели или соработници кои се поставуваат меѓу себе на владини функции ја користат владината моќ за да се заштитат себе, своите пријатели и своите бизниси. Не е невообичаено во фашистичките режими, националното богатство да биде обезправно одземено или украдено од владините лидери.

14. Неслободни избори – понекогаш изборите во фашистичките режими се комплетна формалност. Во другите случаи изборите се манипулирани преку закани па дури и убиства на опозициските кандидати, употреба на закони за да се контролираат гласовите и гласачите начинот на гласање и медиумите. Фашистичките општества го користат судството за да ги манипулираат или контролираат изборите…

Сите граѓани во ваквите општества мислеа дека се слободни …

пишувано за Мактел.мк – — – 04-01-2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s