Пиратите од ….Скопје ?!


Многу одамна  трговските бродови кои пловеле по океаните и морињата имале сериозни проблеми со Пиратите.Редовно биле ограбувани и со тоа страдала тогашната ‘светска’ економија.Дури имало едно време кога патувањата со брод биле само на кратки релации, поради стравот од напад и грабеж од пирати.

Самите имиња на Бартоломеј Робертс, Барбароса,Вилијам Дампиер и уште еден куп други, претставувале страви трепет за тогашните трговци и бродоспоственици.

Денес иако поминале многу многу векови од тогаш оваа закана од пирати сеуште не целосно одстранета.Сеуште слушаме приказни за киднапираи екипажи на бродови и стока во водите во близина на Сомалија..

Но, не сакав да зборувам за тие пирати, туку за овие нашите.За нашиот Најславен пират Коце Црнобрадиот. Е тој нашиот пират е комплетно различен од другите пирати во историјата. Додека сите други пирати земаја брод и екипаж си го тераја кефот овој наши пират во стилот на македонците ја почна работата одназад, да не речем назадгазум, и прво си го истера кефот на плоштадот поставувајќи си споменици на коњи, цареви и револуцинери.. И сето тоа додека стадото овци го гледаше сето тоа, му се восхитуваше на коњите и гаѓите на прометеј а не сфаќаше дека сето тоа е платено од нивната волна..

Нашиов пират Коце Црнобрадестиот напрај и една страшна грешка. Пред да има брод и да напрај било каков успех во својата пиратска кариера си напрај Триумфална Капија, симбол на неговите успеси.

И ете конечно бидна.Конечно нашиот Пират си го доби својот долго посакуван брод.Конечно ке може да заплови.. или сепак не …Првиот брод од пиратската флота личи на едно огромно гомна во гомнлива река. Не знам која е причината за ваквиот велелепн и футуристички изглед на бродот. Можеби е сето тоа за да биде во склад со атмосферата, флората и фауната на реката Вардар или пак со изгледот сакаат да ни покажат дека сите сме гомна и дека државата ни е едно големо гомно.

Причините за изгледот ке ни останат непознати за нас, обичните смртници.

Читајќи за изградбата на пиратската флота на низ умот ми пролетаа неколку прашања:Дали во стилот на големиот Берлускони ке се организираат бунга-бунга забави на бродот?

Кој ке биде главен на магацинот со рум/ракија/виски?

Куда плови овој наш брод?овој брод во кој секој си тера кај што сака и троши пари на што сака?

Но не е се така црно во приказнава.Додека го пишувам текстов слушнав ексклузивна вест на Шител Пајрат ТВ : До Коце Црнобрадестиот стигнала понуда за снимање на 5ти дел на Пирати од карибите.Филмот би се снимал на новиот гомно-брод а Коце би бил македонскиот Џек Спреоу..

На здравје, Пирати од …Скопје !!!

Arrrrr..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s