До Мама од Афганистан


Драга Мамо,

Еве пишују ти га овој писмо да не кажеш после не сам ти пишуваја.

Овдека,  у  Авганистан ни е много убаво. Дружимо се сас талибанци по цели д’нови. Играмо си руску жмурку. Много интересна игра. Овдека научи како се игра. Тој ти е нешто измеѓу жмурку и руски рулет. Има много л’ки правила: криеш се цело време и гледаш да не те фатив зашто ако те фатив циљ ги е да те погодив сас што повише куршуми. Едн њекња га фатисва куде што се криеше. Много беше смешно кд га видесмо дека га маскирале у швајцарско сирење, онакој цел у дупке и такв ни га вратисва назад у наш тим.

Туја и спортуемо свак дн. Играмо фудбал сас колеге од другу базу. Памтиш ли кд ми викаше да не играм фудбал кд пада киша? Епа туја ретко пада киша па не играмо само кд падав гранате пошто много прашина се ствара и неможе да се видив голови. Пред едну недељу изгубисмо и едн од противнички тим од радост се распуца сас пушку. Само незнам зашто четворица од негов тим легнасва и течеше ги нешто црвено од нјима, изгледа избуши ги шишиња сас сок од малине.

Паре што ви ги праќам свак месец од наредн ќе бидев повише. Смени га работно место од пред неколко дна. Е тој ти е кд имас к’смет како мене. Искочисмо да се прошетамо сас еднога пријатеља надвор од базу и оп киднапирасва не талибанци. Држасва не такој затворени и пошто мене ми беше досадно а имаше едн куп стари авта, ја направи тенк, а колега направи авион. Талибанци бесва прескреќни кда не видесва и сга работимо за еднога типа сас дугачку браду и белу крпу на главу, Бил Хладен ли Небил Оладен ли, не ми текнуе бш како се вика.

Иначе туја не се дешава ама бш ништо. Много е досадно. Пишиваја би јоште ама тешко ми е овакој сас панцир намуван под кревет да пишују од овие гранате што падав 10-15 метра од мене.

Епа поздрав Мамо,

Твој син од Авганистан

 

Напишал: Јованоски Рубин

Преведил од Македонски на Авганистански(Кумнаовски): Мартин Зарков

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s