Парадоксот на македонското општество


Синоќа беше прославата за 21 годишнина од независноста. морам да кажам дека беше се супер организирано барем оној дел од прославата кој јас го следев на МТВ бидејќи не бев во можност да го следам целиот концерт. Сепак во ред е да напоменам дека иако не се согласувам со изборот на музичари но за поздрав е идеата на организаторот да има музичари од сите простори на поранешна Југославија.

И токму тоа беше проблемот за некои. Како што можев сношти а исто така и утрово да прочитам по Фејсбук проблем  беше тоа што на почетокот на прославата се појавиле 2 албански музичари кои пееле на албански. Јас искрено не гледам поради која причина би им забраниле да го прославуваат денот на независноста на Република Македонија? И тие се граѓани на оваа каква таква држава. Колку што имаат право македонците да ја слават својата независност толку имаат и албанците и бугарите и србите и сите оние други етнички групи кои живеат во Р.Македонија затоа што по некоја чудна игра на судбината Македонија е еден микс на различни етнички групи и различни култури. Што е уствари добро но премалку луѓе го согледуваат тоа.

И сеуште не сфаќам што е толку лошо и страшно тоа што ке им дозволиме на  сите подеднакво да ја славаат независноста и сите подеднакво ке си ја сакаат оваа замја која е и нивна татковина?

Друго нешто што опасно ми смета е тоа што имаме двојни аршини за работеи кои не опкружуваат. Ни смета кога некој ,најчесто што не е граѓанин на РМ, ке каже нешто против Македонија и Македонците а воопшто не ни смета кога пееме песни пример за албанците – од каде дојдовте да не дојдевте и слично. Ни сметаат работите на другите но кога ние ги правиме тие исти работи тогаш тоа е оправдано и е патриотски и не знам шо. Тоа е парадоксот на ова општество. Работите се согледуваат од наша и од нивна страна.

Еве ви уште еден пример: се буниме зошто во другите држави како Бугарија, Грција,Албанија или Србија или било која друга држава македонците кои се малцинство таму не се прифатени како еднакви. Ни смета тоа што таму се граѓани од втор ред. чекај малку а  тоа што ние не им дозволуваме да ја слават независноста на Македонија на помалите етнички заедници нели е исто? АААА не тоа е македонски патриотизам..

Факт е дека ние како македонци сме многу контрадикторни и тоа претерано контрадикторни. Работите ги согледуваме само од наша страна. И покрај тоа што многумина од нашите националисти се декларираат како Христијани очигледно е дека забораваат едно од 10те заповеди: Не прави му го на другиот она што не сакаш тебе да ти го правата ..

А ние го правиме сосема спртивното. Ги малтретираме луѓето и ги омаловажуваме затоа што биле од друга етничка заедница а се буниме кога македонци се малтретирани некаде во друга држава. Затоа Македонци запаметете Кармата е  лоша само ако вие сте лоши  !!

П.С. за да не настани некоја збунка одма јасно и гласно да ви кажам дека јас сум Македонец и моите родители и целото фамилијарно стебло ми е македонско и ама ич не ме боли Тасе како ке ме наречите после ова и како ке ме сфатите. Додека  се гледамем меѓу себе како Македонци или Турци или албанци а не како граѓани кои делиме една иста судбина наречена Македонија нема да живееме добро и секогаш ке има некој кој ке не стрижи како ке стигне ..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s