Колумни

Зошто Партијата ќе победи (2): Медиуми

Во првиот дел од текстот за Партијата пишував за тоа како Партијата ги освојува симпатиите на луѓето преку зголемување на плати во државната администрација, зголемување на пензии, вработувања во државна администрација и слично. Сите тие зголемувања на плати, пензии и нови вработувања се дополнителен товар за и онака кревката македонска економија, па Партијата на власт мора да се задолжува речиси секој месец за државата да ги исплати сите плати и пензии. Продолжува.

 

Зошто Партијата повторно ќе победи (1)
За 3 и пол недели се пред времените парламентарни избори. Досега, од нивното распишување, се воздржував од било какви коментари и мои мислења. Луѓето до кои ќе стигни овој текст, барем повеќето верувам дека ја знаат играта што се одигра и верувам дека очекуваја да се случат избори на почетокот на 2014та.

Без разлика на тоа какви анкети се објавуваат, кој колку луѓе има на митинзи и кој какви програми има, верувам дека Партијата повторно ќе победи на изборите Продолжува.

 

Паразитите позади маските на супер херои

Одсекогаш сум се воодушевувал на креативноста на партиите пред избори. Смешни слогани и смешни обиди за оцрнување на противниците. Посебно смешно ми е кога едната партија, повикана да одговори за нека беља што ја сториле нејзини членови на високи функции, пробува да се оправда со ” а вие кога бевте на власт, ова истото го праевте”. Страшно многу се во право. Партијата што обвинува за криминал не е воопшто почиста од таа што го прај криминалот во моментов, но бидејќи претходната власт ги праела скоро истите мучки и бељи, не значи дека тоа ги амнестира сите идни влади во криминалот. Но, кој да го сфати тоа. Продолжува.

 

Немаме простор за револуција.

Дали треба незадоволството од политичките елити и нивното богатење да го искажеме на улица со кршење на владините згради кои се во наша, граѓанска, сопственост или треба да се бориме за револуција во главите и народот сам да почни да размислува и да ги согледува грешките на политичките елити па да ги казнува? Продолжува.

 

Прекинав да се радувам на туѓи револуции

Велат, светот останува на младите. Можеби во некое друго време и друго место ова би важело но овде, во Македонија, сигурно не важи.

Во јуни, сите ги следевме борбите на демонстрантите со полицијата на плоштадот Таксим во Истанбул. Секојдневно слушавме за ранетите и мртвите но и за тоа дека се повеќе и повеќе луѓе излегуваат на улиците како поддршка. Секојдневно слушавме за тоа како турскиот премиер Ердоган се заканува дека ке употреби се поголема и поголема сила кон демонстрантите ако не се откажат. Продолжува.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s